Peserta Perhimpunan Menunjukkan ‘Jari Tengah’, Dan Melakukan Kekec0han, Ini Tndakan Yg Akan Diambil Terhadap Peserta Dem0nstrasi Yg L4nggar SOP

PESERTA demonstrasi mula berkumpul dipercayai untuk terlibat dalam perhimpunan #Lawan dekat Stesen LRT Masjid Jamek.

Sejumlah individu memakai baju warna hitam dan peserta demonstrasi membawa bendera hltam dilihat berdiri di luar stesen LRT di sepanjang Jalan Tun Perak, sekitar jam 10 pagi Sabtu.

Polis trafik dan anggota polis berpakaian biasa juga dilihat berada di lokasi kejadian.

Polis telah menutup beberapa jalan menghala Dataran Merdeka dan Jalan Tun Perak, dan dilaporkan polis akan mengambil tndakan terhadap sesiapa yang sengaja meI4nggar prosedur operasi standard (SOP) di bandar.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim berkata demikian terhadap mereka yang merancang untuk menyertai dem0nstrasi #Lawan yang dijadualkan berlangsung di Dataran Merdeka, pada Sabtu.

Beliau memberi amaran bahawa mereka yang meI4nggar SOP bakal berdepan tndakan polis.

Azmi dipetik sebagai berkata, pihaknya tidak menerima sebarang permohonan dan pemberitahuan dari mana-mana jawatankuasa penganjur berhubung perhimpunan itu.

Terkini, peserta demonstrasi mula begerak dari Stesen LRT Masjid Jamek ke Dataran Merdeka

[TERKINI] Kekec0han berlaku ketika peserta demonstrasi berarak [METROTV]

Kuala Lumpur: Tndakan sebahagian individu yang menyertai perhimpunan ‘Keluar dan #Lawan yang keluar barisan ketika berarak dari Stesen Transit Aliran Ringan (LRT) Masjid Jamek menuju ke Dataran Merdeka, di sini, menyebabkan berlaku kekec0han.

Mereka juga dilihat bertindak agres1f apabila dilihat meI0mpat semasa melaungkan slogan ‘hidup rakyat’.

Tindakan itu menyebabkan perarakan berkenaan terhenti seketika selepas pihak polis membuat teguran supaya mereka menjaga pnjarakan fizikal.

Sebaik memasuki barisan semula, kumpulan berkenaan meneruskan perarakan menuju ke Dataran Merdeka.

Sementara itu, Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim serta Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah turut dilihat berada di lokasi perarakan.

Vide0

Peserta, penganjur #Lawan akan disiasat kerana l4nggar SOP

Pihak polis akan mengambil tndakan terhadap peserta demonstrasi #Lawan yang diadakan di Kuala Lumpur hari ini.
Ketua Polis Daerah Dang Wangi Mohamad Zainal Abdullah berkata, peserta dan penganjur tunjuk perasaan tersebut akan disiasat atas dkwaan meI4nggar SOP Pelan Pemulihan Negara.

VlDE0

C0v1d-19: Malaysia catat 16,840 j4ngkitan baharu

PENULARAN wbak C0v1d-19 di negara ini merekodkan 16,840 kes baharu pada Jumaat.

Ia menjadikan keseluruhan 1,095,486 kes setakat.

Selangor merekodkan kes harian tertinggi dengan 6,092 kes diikuti Kuala Lumpur dengan 2,114 kes.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, 134 kes kem4tian akib4t C0vid-19 direkodkan hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan 8,859 kes.

Sehingga hari ini, 12,179 kes telah pulih dan dibenarkan discaj menjadikan 902,921 kes keseluruhan pulih di Malaysia.

Untuk rekod semasa, 1,055 kes p0sitif C0v1d-19 kini dir4wat di unit rawat4n rapi (I.CU) dan 532 kes memerlukan bntuan pernfasan.

Penganjur Akan Dipanggil

Penganjur dan peserta perhimpunan ‘Keluar dan #Lawan di Dataran Merdeka di sini, hari ini, akan dipanggil polis untuk diambil keterangan dalam masa terdekat.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, pihaknya akan mengambil tndakan susulan terhadap pihak terbabit.

“Sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sebarang perhimpunan dalam apa jua maksud walaupun secara aman tidak dibenarkan.

“Tindakan itu sekali gus meI4nggar arahan PKP. Susulan itu, tindakan akan diambil selepas ini termasuk memanggil penganjur serta semua pihak yang terbabit,”

Katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi di sini, hari ini.

Mohamad Zainal berkata, dianggarkan 400 individu menyertai perhimpunan yang diadakan di Jalan Tun Perak, di sini bermula jam 11 pagi tadi.

“Pada asalnya, perhimpunan ini diadakan di Dataran Merdeka, namun kami menghaIang kumpulan terbabit daripada memasuki kawasan itu dengan menutup laluan keluar dan masuk ke kawasan berkenaan menyebabkan mereka hanya berarak di luar Dataran Merdeka.

“Kami juga sudah memberi masa secukupnya untuk mereka berkumpul sebelum diarahkan bersurai jam 12.30 tengah hari.

“Proses itu (bersurai) dalam keadaan aman dan tiada sebarang penahanan dibuat,”

Katanya yang memaklumkan 300 pegawai dan anggota polis terbabit dalam penugasan kawalan keselamatan di lokasi perhimpunan berkenaan.

Beliau berkata, berdasarkan pemerhatian dilakukan mendapati semua individu terbabit memakai peIitup muka.

Namun tidak mengamalkan pnjarakan fizikal terutama ketika bergerak dalam jumlah yang ramai.

“Kami percaya penganjur perhimpunan berkenaan adalah pihak yang sama terbabit dalam penganjuran perh1mpunan sebelum ini.

“Tndakan terhadap pihak yang terbabit dalam perhimpunan ini akan diambil mengikut Akta Pencgahan dan Pengawalan Penykit Berjngkit 1988 (Akta 342).

“Kami menasihatkan orang ramai supaya tidak menyertai mana-mana perhimpunan sepanjang tempoh PKP kerana tndakan itu akan memudaratkan diri sendiri kerana terddah dengan jngkitan Cv1d-19,” katanya.

Sumber: hmetro via mkbnran

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment on "Peserta Perhimpunan Menunjukkan ‘Jari Tengah’, Dan Melakukan Kekec0han, Ini Tndakan Yg Akan Diambil Terhadap Peserta Dem0nstrasi Yg L4nggar SOP"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*