”Siapa Lebih Berkuasa? Dan Nak Dengar Cakap Siapa..?” – Lana Nodin. Gara-gara ‘Parlimen L0ckdown’.

Rentetan 1su kerajaan dikatakan membelakangi Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-​Mustafa Billah Shah apabila sengaja mengadakan ‘parlimen I0ckdown’ atas keputusan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah, pelakon Lana Nodin seolah-olah memulangkan p4ku buah keras kepada segelintir ntizen yang selama ini Iancang mengecam keIantangannya yang tuI4r baru-baru ini.

Dalam satu perkongsian Instagramnya, Lana atau nama sebenarnya, Mazlina Hasan Nordin, 41, kekal dengan pendirian dan ketegasannya agar Noor Hisham meletakkan jawatan sebagai orang nombor satu dalam institusi kesihatan negara itu.

“Ada juga orang buka mata akhirnya. Baru anda tahu siapa her0, siapa zer0. Baru rakyat tahu,” tulis ibu kepada dua cahaya mata itu.

“Yang di-Pertuan Agong bertitah agar parlimen sambung bersidang sebagaimana dijadualkan tapi Ketua Pengarah Kesihatan berpendapat, parlimen tak boleh bersidang sebab C0vldl9 sedang menuIar.

 

“Jadi, siapa lebih berkuasa? Dan, nak dengar cakap siapa?,” soalnya seraya menyertakan tanda pagar, #StepDownDG.

Dalam platform media sosial media, Twitter, ramai dalam kalangan ntizen mula melahirkan kekeewaan dan mengharapkan Noor Hisham berhenti diperk0tak-katikkan ahli politik dan menjalankan tugasnya dengan intergriti.

“Kekecew4an paling terbesar hari ini adalah DG Hisham,” tulis seorang ntizen.

Sohor kini dalam laman sosial berkenaan, bagaimanapun ramai juga dalam kalangan ntizen yang tampil mempertahankan Noor Hisham.

“Saya percaya, DG Hisham adalah seorang doktor bukan ahli p0litik. Saya percayakan doktor lebih daripada saya percayakan ahli p0litik.

“DG Hisham, kalau anda baca tulisan ini, buat yang terbaik buat kami (rakyat). Saya percayakan dengan anda sepenuh hati walaupun yang lain tidak. Tolong seIamatkan negara,” tulis seorang ntizen lain.

Terdahulu, Lana lantang mengkrltik Noor Hisham dan menggesa agar segera meletakkan jawatan kerana apa yang berlaku dalam sistem kesihatan negara sekarang seperti ‘cakap tidak serupa bikin’.

Semalam, selepas ditangguh dua kali, Mesyuarat Khas Parlimen Penggal Ke-14 pada Khamis sekali lagi ditangguh iaitu pada pukul 5.15 petang.

Penangguhan itu diumumkan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Seri Mohd. Rashid Hasnon.

Dalam kenyataannya, beliau memaklumkan terdapat dua lagi kess p0sitif C0vldl9 dikesan di bangunan Parlimen dan penangguhan dibuat bagi membolehkan semua orang di bangunan itu menjalani saringan C0V1Dl9.

“Yang Dipertua Dewan Rakyat telah menerima surat pemakluman daripada Ketua Pengarah Kesihatan..”

Belum pun sempat beliau menghabiskan kenyataan, keadaan bertukar kec0h apabila beberapa Ahli Parlimen mula mempertik4ikan kenyataan itu. – K! ONLINE

Kredit tgkni

Be the first to comment on "”Siapa Lebih Berkuasa? Dan Nak Dengar Cakap Siapa..?” – Lana Nodin. Gara-gara ‘Parlimen L0ckdown’."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*