Tergmak Betul !! Ibarat Tanggang Moden, Anak Didkwa Tergmak Bu4ng Bapa Positif C0V1D-19 Tepi Jalan.

Ibarat tanggang moden, begitulah seperti kisah pasangan suami isteri yang berasal dari Nakhon Ratchasima, Thailand ini yang didkwa tergmak membu4ng bapa berusia 80 tahun di tepi jalan berhampiran sebuah kuil hanya kerana warga emas itu disahkan positif C0V1D-19.

Memetik laporan Bangkok Post, kisah sedlh itu dikongsi oleh seorang petugas kesihatan di H0spital Bua Yai menerusi laman sosial Facebook.

Menerusi hantaran berkenaan, petugas itu turut memuat naik beberapa keping gambar memperlihatkan warga emas tersebut yang sedang terbaring Iemah di atas jalan berhampiran sebuah kuil.

Dipercayai ditinggaIkan bersama beg berisi pakaian

Petugas kesihatan itu meluahkan rasa kcewa dan kesaI dengan tindakan anak perempuan dan menantu warga emas berkenaan.

Menurut Penghulu Wat Pa Suan Thamma Sawaddee, Luang Phor Sitthichai anak perempuan dan menantu kepada lelaki tersebut meninggaIkan bapa mereka di kuil pada Ahad lalu.

Ketika kejadian, warga emas itu ‘dibu4ng’ bersama beg berisi pakaian sebelum pasangan suami isteri terbabit beredar menaiki sebuah kereta.

Sementara itu, Ketua Kampung Ban Nong Waeng, Thongsuk Thaebtham pula memaklumkan warga emas berkenaan dibawa anak perempuannya dari wilayah Lop Buri sebelum ditinggalkan di kuil berkenaan.

Thaebtham meluahkan kekcewaan dan menyatakan perkara sedemikian tidak seharusnya berlaku kerana ia menyebabkan rlsiko jngkitan C0v1d-19 kepada individu lain.

Justeru, warga emas itu kemudiannya dibawa ke hospital di wilayah Khon Kaen untuk rwatan lanjut.

Anak cuba n4fikan dkwaan

Bagaimanapun ketika ditemubual oleh pihak media, anak perempuannya men4fikan kejadian tersebut dan mengatakan bahawa bapanya yang ingin berjumpa sami di kuil tersebut.

Jadi, dia telah membawa bapanya ke kuil itu dan meninggalkannya di situ.

Selain itu, wanita dikenali sebagai Janya itu mended4hkan bahawa dia sama sekali tidak mengetahui bapanya dijngkiti C0V1D-19. Kini, dia juga berkemungkinan mengh1dap C0V1D-19 setelah menjalani ujian mengesan v1rus tersebut.

Susulan kejadian itu, sami, petugas kesihatan dan anggota penyeIamat yang menjadi kontak rapat warga emas berkenaan perlu menjalani ku4rantin selama 14 hari.

Sumber: Bangkok Post (Prasit Tangprasert)

Kredit bdaily

Be the first to comment on "Tergmak Betul !! Ibarat Tanggang Moden, Anak Didkwa Tergmak Bu4ng Bapa Positif C0V1D-19 Tepi Jalan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*