Pembatalan 0rdinan D4rurat Sebelum Perkenan Baginda, Ag0ng Zahir Dvkacita.

Seri Paduka Baginda, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, menzahirkan rasa amat duk4cita dengan kenyataan yang telah dibuat di Parlimen pada 26 Julai, 2020 lalu bahawa Kerajaan telah membataIkan semua Ordinan D4rurat yang telah dimasyhurkan oleh Baginda sepanjang tempoh Drurat walhal pembataIan belum lagi diperkenan Baginda, lapor Astro Awani.

Perkara itu telah dikongsi menerusi sebuah kenyataan media di laman Facebook Istana Negara, hari ini.

“GagaI mengh0rmati kedaulatan undang2”

Seri Paduka Baginda turut menzahirkan rasa amat duk4cita kerana apa yang telah diperkenan dan dititahkan kepada Yang Berhormat Datuk Seri Takiyuddin Hassan selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) dan Yang Berbahagia Tan Sri Idrus Harun, Peguam Negara semasa majlis menghadap secara maya pada 24 Julai 2021 bahawa cadangan pembataIan semua Ordinan Drurat dibentang dan dibahaskan di Parlimen bagi tujuan diungkaikan telah tidak dilaksanakan.

Selain itu, Baginda menyifatkan permohonan PembataIan Ordinan D4rurat itu sebagai keputusan yang tergesa-gesa tanpa pembntangan di Parlimen dan menyebabkan kekeIiruan.

Baginda turut menegaskan tindakan tersebut gagaI menghormati prinsip kedaulatan undang-undang dalam Rukun Negara dan membelakangi kuasa Seri Paduka Baginda sebagai Ketua Utama Negara.

Di akhir kenyataan, Baginda menyeru agar semua ahli Parlimen memberi keutamaan kepada kemaslahatan dan kesejahteraan rakyat serta negara pada sesi sidang Parlimen yang sedang berlangsung bagi menangani kr1sis pndemik C0V1D-19 ketika ini.

Sumber: Astro Awani

Kredit OMM

Be the first to comment on "Pembatalan 0rdinan D4rurat Sebelum Perkenan Baginda, Ag0ng Zahir Dvkacita."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*