“Apa Hak Mereka Mahu Suruh Saya ‘Ber4mbus’ Balik Negara Suami?”- Saya Rakyat Negara Ini, Saya Ada Hak Untuk Bersuara.

PETALING JAYA – “Apa hak mereka mahu suruh saya ‘ber4mbus’ balik negara suami (Amerika Syarikat)? Saya rakyat Malaysia, diIahirkan di negara ini. Saya ada hak untuk bersuara”.

Demikian reaksi pelakon Lana Nodin ketika menjawab komen sesetengah ntizen yang menyuruh dia pulang ke Amerika Syarikat (AS) atas kelantangannya mengkr1tik pentadbiran kerajaan menangani wab4k C0v1d-19 di negara ini.

Lana ketika dihubungi Kosmo! berkata, kelantangannya bersuara sehingga menggesa Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah untuk meletak jawatan adalah wajar memandangkan bukan dirinya seorang sahaja yang berpendapat sebegitu.

“Sekarang ini bukan saya seorang sahaja yang menghnt4m beliau (Noor Hisham), ramai lagi rakyat Malaysia menyuarakan pendapat yang sama.

“Ramai yang hent4m saya sebab Iantang sehingga menyuruh saya untuk pulang ke AS. Kenapa saya kena ‘ber4mbus’? Malaysia negara saya. Kalau balik ke sana sekali pun, saya tetap akan bersuara sebab saya rakyat negara ini,” katanya.

Selain disuruh untuk pulang ke AS, ada juga ntizen menggelar Lana sebagai tidak mengenang budi apabila dikatakan turut menghntam Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedangkan kementerian tersebut pernah berjasa menyeIamatkan ny4wa anak keduanya, William Daud Mckienzie, 2, sewaktu menjalani pembdahan dan rawatan akibat masalah lnjap semplt (a0rtic stenosls) sejak diIahirkan.

“Tentang anak saya saklt dengan kelantangan saya bersuara tidak menjadi lsu sebenarnya. Masa anak saya saklt, dia bukan dirawat secara percuma di negara ini. Saya bayar kos perubatan anak saya.

“Saya tidak minta derma pun. Malah saya bayar setiap sen kos perubatan anak saya,” ujarnya.

Dalam pada itu, Lana atau nama sebenarnya Mazlina Hasan Nordin, 41, menafikan bahawa dia bertindak kurang ajar terhadap petugas barisan hadapan kerana Iantang mengkrltik sebuah video yang tuI4r tentang kepatuhan seorang individu tidak memakai sut pelindung diri (PPE) yang lengkap ketika menguruskan m4yat m4ngsa C0v1d-19.

Ujarnya, dia bercakap perkara yang betul dengan mempertik4ikan tindakan lelaki dalam video tersebut kerana tidak patuh terhadap prosedur operasi standard (SOP) dengan tidak memakai PPE.

“Selepas saya bersuara tentang vdeo itu, saya ada menerima mesej dalam Instagram (DM) oleh petugas barisan hadapan apabila dia turut menyuarakan rasa kesaI dengan individu terbabit kerana tidak memakai PPE semasa bertugas.

“Malah adik kepada individu itu sendiri mesej saya dan mengaku bahawa lelaki dalam video tersebut adalah abangnya sendiri dan meminta maaf kepada saya. Katanya abang dia sudah terlalu penat. Saya tidak kutvk petugas barisan hadapan, saya cuma mempersoalkan sahaja video itu,” jelasnya.

Kata Lana, dia I4ntang kerana sudah cukup sabar dan mengakui m4rah dengan tndakan kerajaan ‘mengurung’ rakyat dalam tempoh yang lama, namun sehingga kini masih belum menampakkan perubahan.

“Sudah dua tahun rakyat dikvrung. Saya sebagai rakyat m4rah sebab banyak benda terjejas termasuk ekonomi rakyat. Mahu tunggu berapa tahun lagi?” soalnya.

Dalam pada itu, dia tidak tkut jika karier lakonannya terjejas andai disek4t oleh sesetengah pihak kerana percaya rezeki yang telah diatur oleh Allah SWT untuknya.

“Rezeki tidak salah alamat dan saya tidak tkut pada sesiapa pun,” katanya.

Terdahulu, Lana menyelar Noor Hisham supaya berhenti ‘berlakon’ daripada terus memb0hongi rakyat Malaysia atas situasi C0v1d-19 yang sedang melanda negara pada masa ini, sekali gus mengges4 orang nombor satu dalam mengepalai institusi kesihatan negara itu meletakkan jawatan yang diterajui sekarang sebagai Ketua Pengarah Kesihatan.   

Sumber: K! ONLINE via tgler

Be the first to comment on "“Apa Hak Mereka Mahu Suruh Saya ‘Ber4mbus’ Balik Negara Suami?”- Saya Rakyat Negara Ini, Saya Ada Hak Untuk Bersuara."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*