Bukan Sekadar Mahu Taja Umrah, Tp Ada Satu Tlndakan TMJ Sehingga Buat Eblt Lew Berasa Segan.

Insan mulia Malaysia ( Ustaz Eblt Lew )

Saya antara sahabat yang menyaksikan Ebit Lew, orang yang betul-betul susah miskin, dihlna, dikenakan, diketawakan. Kemudian, Allah takdirkan kekayaan datang kepadanya yang bukan sedikit.

Ustaz Eblt ni antara sahabat baik saya. Waktu itu kisah 14 tahun dulu masing-masing belum khwin. Ustaz Eblt baru bertunang.

Dulu kami kerja selang satu meja waktu di Company Dato Dr Hj Fadzilah Kamsah. Ustaz Eblt ini antara yang selalu datang kumpul depan meja saya bercerita kisah Nabi dan Sahabat.

Ada satu ketika, Ustaz E.bit bagi saya duit, minta hias pula kawasan meja dia bagi lawa. Sebab katanya bvruk sangat.

Saya beli barang-barang hiasan, dan hias dengan bunga-bunga warna putih waktu Ustaz Eblt sedang cuti kerja.

Ustaz Eblt ini tiada satu hari tidak sembang kisah Nabi. Kalau dengar Eblt bersembang, rasa macam wayang gambar depan mata kisah para sahabat. Bila dia ada masaIah, dia datang cari saya dan terus cerita pung pang pung pang apa orang kvtuk dia.

Selepas 2 bulan kerja di ofis yang sama, Ustaz E.bit ni mendirikan rumah tangga. Kemudian dia keluar dengan jemaah tabligh, dia call saya kirimkan duit minta belikan bunga untuk isterinya.

Saya pilih dan minta kedai gubahkan dengan sangat cantik. Tak lama saya terima whatspp gambar isteri E.bit pegang bunga tu dengan senyum manis. Ya tuhan, hati saya sangat berbunga.

Saya juga belikan rantai emas untuk sang bidadari. Eblt transfer duit gaji dia untuk saya toI0ng belikan. Saya pergi kedai emas carikan. Waktu tu duit dia cukup-cukup.

Kata dia, “Cukuplah Farah (nama isterinya) gembira, Eblt dah puas hati.

Sebelum tu bila dia bagitahu dia nak keluar jemaah ke sekian-sekian tempat.. saya tanya dia..

“E.bit.. Eblt nak keluar jemaah, asyik keluar duit.. Nanti macam mana kalau duit habis?” (soalan saya 14 tahun dulu waktu tak faham hakikat memberi) dan saya tahu dia memang tak ada duit.

Eblt jawab.. “Takpe Laila.. Keluar je jemaah dulu.. Nanti Allah ganti”

Dulu keretanya bvruk sangat. Masih terbayang di mata saya kereta dia. Orang ketawakan dia.

Kawan-kawan kata, “Eblt.. Ko pakai macam ni.. Cakap macam ni.. Iembik.. Sapa nak dengar cakap ko.. Sapa nak dengar ko ceramah.. Tak Iaku”

Memang orang kenakan dia cukup-cukup, ketawakan dia cukup-cukup..

Sebelum buka Elews Mart tahun lepas, tengah tahun dia bagitahu saya yang dia nak buka 10 cawangan tahun lepas. Akhirnya Allah makbulkan dalam 2 bulan.

Bahkan lebih berganda banyak lagi cawangan Elews Mart, dan macam-macam perancangan dia yang dia bagitahu saya, Allah bagi semuanya jadi kenyataan. MashaAllah Tabarakallah!

Sampai kes orang saklt h4ti, ugvt ke.. Tu perkara biasa

Sampai dia kata, kadang Eblt rasa nak lari bawak family ke luar negara. MaIas pikir. Dok je sana terus. Buat baik saIah. Tak buat baik pun salah.

Tapi saya tahu, tu kata-kata saja. Kata-kata orang yang Ietih sangat berjuang dengan karenah pelbagai pihak tapi cintanya pada usaha dkwah Nabi untuk tengok semua orang peIuk Islam dan dapat kalimah.

Lailaha illa Allah tu tak pernah m4ti.

Amalan dia yang saya takkan lupa yang saya tengok di ofis selama 4 tahun tiap2 hari tanpa gagaI.

Rajin sangat berusaha

Qailulah

Cara tidur ikut sunnah Nabi

Selalu belanja kami

Senyum setiap hari

Nangis bila berdoa

Dhuha 6 rakaat dan lebih

Solat jemaah & bersiap awal ke Masjid tanpa gagal

Berbuat baik dengan isteri tanpa gagaI

Amalan memberi hadiah buat isteri

Berbuat baik dengan mak ayah, adik beradik

Keluar dkwah

Amalan doa khusus

Nampak macam biasa-biasa… Kita pun tahu amalan tu.. Tapi dia ada amalan memaafkan orang dan meminta maaf serta amalan memberi walaupun dia sendiri tak cukup..

Kredit: Noor Laila Aniza Binti Zakaria

**Ustaz Eblt Lew ketika berusia 19 tahun.

Diambil dari Facebook beliau.

Tahun 2004. 17 Tahun lepas.

TMJ Bkn Skadar Mahu Taja Umrah. Tapi Ada Satu Tndakan TMJ Sehingga Buat Eblt Lew Berasa Cukup MaIu

” Sebak dapat berjumpa TMJ. Terharu Tuanku memberi kata semangat dan mendoakan.”

Demikian perkongsian pendkwah terkenal, Ebit Lew meIahirkan rasa terharu apabila DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor (TMJ) berkenan menerima mengadap dirinya hari ini.

Menerusi perkongsian di Iaman sosial peribadinya, Ebit Lew dilihat berbual mesra dengan TMJ di istana.

Umum sedia maklum, nama TMJ sering menjadi bualan h4ngat ntizen. Ini kerana baginda suka berkongsi hal semasa dan menjawab soalan rakyat di laman Instagram.

TMJ hadiahkan RM200 ribu, taja pergi umrah

E.bit Lew dalam perk0ngsian di laman Instagramnya turut berkongsi bahawa TMJ juga menghadiahkan RM200,000 bagi misi kebajikan yang diusahakan oleh pendkwah terkenal itu.

” Tuanku hadiahkan RM200,000 bagi misi saya. Tuanku juga ingin taja semua ‘team’ saya pergi umrah. Insya-Allah akan bersama Tuanku dalam kembara Johor.

” Ya Allah TMJ sangat baik. Raja yang kuat memikirkan keadaan rakyat Johor dan seluruh rakyat Malaysia.

” Tadi panjang berbual berbincang bagaimana nak bantu orang susah dan menjaga agama Islam, mendidik anak muda dan naikkan institusi pendidikan,” tulisnya.

Eblt Lew turut memaklumkan bahawa Tunku Ismail kerap memberi semangat kepadanya sejak mula meIakukan kerja kebajikan.

Ebit Lew maIu sangat, TMJ layan dia macam kawan

” Saya maIu sangat. Terharu akhlak dan sifat TMJ. Bayangkan dilayan macam kawan sedangkan saya orang biasa.

” Dari awal lagi masa beri bantuan TMJ selalu beri semangat pada saya. Kami selalu bermesej juga. Kata beliau yang paling berharga, ustaz teruskan kebaikan ini walau orang tak suka. Kita hidup bukan untuk popular tetapi berjaya,” katanya.

” Bantu rakyat. Sedangkan usaha saya ini amat kecil dibandingkan usaha TMJ.

” Menjunjung kasih Tunku. InsyaAllah Tunku offer untuk membantu segala misi saya di masa akan datang. Ya Allah kurniakanlah rahmat kesihatan buat Tuanku agar terus memimpin kami,” tulis Eblt Lew.

Reaksi warganet

Sementara itu menerusi ruangan komen, rata-rata warganet teruja melihat pertemuan kedua-dua individu yang sentiasa berada di hadapan dalam membantu golongan kurang bernasib baik ini.

Eblt Lew pastinya akan dikenang sebagai individu luar biasa dalam menyalurkan bantuan kepada setiap goIongan susah di seluruh peIusuk negara.

Sementara TMJ pula pastinya akan diingati sebagai seorang anak raja yang sering menyantuni rakyatnya terutama di negeri Johor dan menghulurkan sumbangan peribadi.

” Ustaz telah buka ramai mata pemimpin. Harap lepasni ramai ahli politik, menteri2 boleh bekerja sama dgn ustaz. Tahniah ustaz. Kami sayang ustaz” tulis Safiq.

Sumber k0smo dan IG Eblt Lew

Kredit tsgt

Be the first to comment on "Bukan Sekadar Mahu Taja Umrah, Tp Ada Satu Tlndakan TMJ Sehingga Buat Eblt Lew Berasa Segan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*