Malaysia Jgn Bod0h S0mb0ng, lkut Barat Kek4ng C0VlD-19 – Professor Jomo

KUALA LUMPUR: Malaysia diingatkan agar tidak bod0h somb0ng dengan hanya mengikut langkah negara Barat dalam mengekang penul4ran pndemik C0VlD-19.

Menurut Penasihat Penyelidik Institusi Penyelidikan Khazanah, Profesor Jomo Kwame Sundaram, Malaysia tidak sepatutnya terikut-ikut dengan cara negara Barat mengendalikan penul4ran wab4k pndemik C0VID-19.

Menurut Jomo, Malaysia tidak boleh menjadi b0d0h s0mbong dan perlu merendah diri untuk belajar daripada negara-negara jiran terdekat, termasuk yang lebih mlskin, dalam soal pengurusan wab4k itu.

“Kalau kita sggup merendahkan diri dan belajar daripada pengalaman negara-negara lain, terutamanya dunia ketiga.

“Vietnam jauh lebih miskin daripada kita, Laos negara termiskin dalam Asean. (Tetapi) mereka lebih berjaya daripada kita. Apa sebabnya? Laos itu bersempadan dengan China.

“Tapi, mungkin kita seolah-olah macam b0doh smbong. Kita terikut-ikut barat, kaedah barat.

C0VlD-19 | Malaysia jangan b0doh s0mbng ikut, barat sahaja

“Jadi bagi saya, tndakan pragmatis perlu, dalam menangani w4bak,” katanya dalam sidang media ‘D4rurat dan Mudarat Ekonomi’ yang dianjurkan Jawatankuasa Merayu Penamatan Proklamasi

D4rurat di Hotel Tamu, Kuala Lumpur hari ini.

“Saya tidak mengatakan bahawa cbaran wbak sudah tamat, tetapi mereka dapat mengawal ekonomi yang tmbuh pada tahun 2020 adalah ekonomi di Asia Timur,” katanya dalam sidang media ‘Darur4t dan Mud4rat Ekonomi’ yang dianjurkan Jawatankuasa Merayu Penamatan Pr0kIamasi D4rurat di Hotel Tamu, di sini pada Isnin.

Jomo turut berkata, tndakan Korea Selatan juga boleh diambil contoh apabila tiada Pergerakan Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, sebaliknya pengesanan kontak rapat serta ujian saringan secara besar-besaran dijalankan.

Berikut pula reaksi dari ntizan

KKM: Peningkatan kes C0vld-19 di seluruh dnia, bukan Malaysia saja

Peningkatan kes C0vld-19 pada masa ini bukan berlaku di Malaysia sahaja, tetapi di seluruh dunia, kata Kementerian Kesihatan (KKM).

Dalam kenyataan hariannya hari ini, KKM berkata negara jiran seperti Thailand dan Indonesia juga bergeIut dengan peningkatan kes pada masa ini.

“Indonesia mencatatkan jumlah peningkatan kes C0vld-19 yang ketara sejak 14 hari lepas, dengan purata sebanyak 5,453 kes.

“Thailand pula merekodkan 1,547 kes baru C0v1d-19 dan dua kem4tian dalam tempoh 24 jam lepas. Jumlah terkini kes baru itu menjadikan Thailand mencatatkan lebih 1,500 kes harian C0vld-19 dalam masa tiga hari berturut-turut selepas hanya mencatatkan purata kes harian kurang dari 100 kes pada 4 April 2021 lalu.

“Situasi peningkatan kes yang sama dapat dilihat di Malaysia di mana kes terkini yang direkodkan adalah berjumlah 379,473 kes dengan pertambahan kes baru sebanyak 2,341 kes hari ini,” kata KKM.

Setakat hari ini, kata KKM, data Pusat Sains Sistem dan Kejuruteraan (CSSE) Universiti Johns Hopkins menunjukkan sebanyak 142.71 juta kes dan 3.04 juta kem4tian akibat C0vld-19, sejak wbak itu mula menuIar.

Pada masa ini, terdapat 21, 268 kes aktif di Malaysia – meningkat daripada 14,097 kes pada 7 April lalu.

Sejak pembukaan semula sekolah pada Mac lalu, sejumlah kluster C0vld-19 melibatkan sekolah telah diIaporkan.

Dua sek4tan di seluruh negara pada masa ini adalah terhadap perjalanan rntas negeri dan penggntungan semua badan legislatif.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Kredit tsgt

Be the first to comment on "Malaysia Jgn Bod0h S0mb0ng, lkut Barat Kek4ng C0VlD-19 – Professor Jomo"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*