Azan Maghrib Awal : Ini Keputusan Hasil Slasatan Dari Mufti Selangor Berkenaan Azan Maghrib Awal Di Masjid Tersebut.

Kuala Lumpur: Puasa bataI dan perlu diganti. Pengesahan itu diberikan Mufti Selangor Datuk Seri Mohd Tamyes Abdul Wahid mengenai status puasa mereka yang berpandukan azan di Masjid Al Khairiyah Taman Seri Gombak, Isnin lalu.

Bagaimanapun, penggntian puasa itu tidak tertakluk kepada mereka yang berbuka di hujung atau selepas azan kerana ia dikira sudah masuk waktu berdasarkan waktu zon tempatan.

Katanya, waktu solat adalah mengikut zon di negeri-negeri dan bagi kes berkenaan, puasa mereka yang berbuka berpandukan azan pada 7.18 malam itu adalah terbatal dan wajib diganti.

Masjid Al Khiriah, Taman Seri Gombak, FOTO Mohd Yusni Ariffin.

“Biasanya azan mengambil masa selama tiga minit. Kawasan Seri Gombak itu termasuk di dalam Zon 1 iaitu Gombak, Petaling, Hulu Langat dan Sepang.

“Bagaimanapun, bahagian falak Mufti Selangor berdasarkan kajian menetapkan jika seseorang berbuka cepat dua minit sebelum masuk waktu dikira sah.

“Jadi bagi mereka yang berbuka di hujung azan atau selepasnya dikira sah kerana berada di dalam tempoh dua minit itu,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Mohd Tamyes bagaimanapun memuji tndakan nazir masjid berkenaan yang ber4ni berterus terang mengenai kesiIapan berkenaan.

Katanya, semua orang melakukan kesiIapan dan mereka yang berkenaan perlu memaafkan pihak yang tidak sngaja mengalunkan azan lebih awal.

“Dia bukannya sngaja. Kita semua perlu berlapang dada. InsyaAllah amal ibadat kita sepanjang hari itu diterima,” katanya.

TuI4r di media sosiaI sejak semalam kenyataan bahawa jemaah yang berbuka puasa bergntung kepada azan Maghrib masjid itu kelmarin, 7 Ramadan 1442 atau 19 April 2021, bahawa puasa terbataI.

MasaIah teknikaI paparan jam digital di masjid pada hari berkenaan menyebabkan azan maghrib dilaungkan tiga minit lebih awal dan ia hanya disedari apabila ahli jawatankuasa masjid melihat jam masing-masing.

Sumber hmetro

Be the first to comment on "Azan Maghrib Awal : Ini Keputusan Hasil Slasatan Dari Mufti Selangor Berkenaan Azan Maghrib Awal Di Masjid Tersebut."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*